Η διατροφή κατέχει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της  καλής υγείας και της μακροζωϊας. Οι διατροφικές μας συνήθειες αντανακλούν το επίπεδο τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας. Πρώτος ο Ιπποκράτης  είχε επισημάνει τη θεραπευτική αλλά και την προληπτική αξία  των διατροφικών μας επιλογών, έναντι των ασθενειών. Σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ δικαιώνεται μέσω των αποτελεσμάτων των επιστημονικών ερευνών.

Διατροφή και υγεία

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αντίκτυπο  και στη διατροφή μας. Καθημερινά κατακλυζόμαστε από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα. Τρώμε βιαστικά, ικανοποιώντας αποκλειστικά το αίσθημα της πείνας, προσλαμβάνοντας μόνο άδειες θερμίδες και όχι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει καθημερινά ανάγκη ο οργανισμός μας.

Διατροφή και παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η πιο  συχνά εμφανιζόμενη διατροφική διαταραχή. Η κύρια αιτία εμφάνισής της είναι  η υπερβολική  πρόσληψη τροφής σε συνδυασμό με την απουσία σωματικής δραστηριότητας. Η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις όπως :

  • η αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • η αυξημένη χοληστερόλη (δυσλιπιδαιμία)
  • τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • η στεφανιαία νόσος
  • τα αναπνευστικά προβλήματα

Μη ισορροπημένη διατροφή

  • ο καρκίνος του παχέος εντέρου
  • η ουρική αρθρίτιδα
  • η λιπώδης διήθηση του ήπατος

κ.α.

Διατροφή και καρδιαγγειακές παθήσεις

Αυξημένη αρτηριακή πίεση : η αυξημένη αρτηριακή πίεση ( υπέρταση) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή. Ειδικότερα οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της είναι :

  • η υπερβολική πρόσληψη αλατιού
  • η υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου

Στεφανιαία νόσος : πρόκειται για μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της είναι  οι εξής :

  • η αυξημένη χοληστερίνη
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • η παχυσαρκία
  • το κάπνισμα

Εκτός από το κάπνισμα, οι υπόλοιποι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή, πχ η αυξημένη χοληστερίνη προκύπτει λόγω υπερβολικής κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και λανθασμένη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6. Ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνεται για εμφάνιση υπέρτασης, βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων.

Αγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια : σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Προκύπτουν κυρίως λόγω υπέρτασης , η οποία σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες. Άλλος παράγοντας είναι η αυξημένη χοληστερίνη που προκύπτει λόγω υπερβολικής κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών κυρίως ζωϊκής προέλευσης.

Διατροφή και εμφάνιση καρκίνου

Παρόλο που οι διατροφικοί παράγοντες που αποδεδειγμένα ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου είναι λίγοι, ωστόσο πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η διατροφή ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Διατροφή και καρκίνος του στομάχου

Τα άτομα που η διατροφή τους εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες αλατισμένων τροφίμων όπως τα παστά, τα τουρσιά, τα αλλαντικά, τα αλμυρά σνακ κτλ, όπως επίσης και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα  έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με καρκίνο του στομάχου από ότι τα άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στην πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών.

Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τη διατροφή. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και γενικότερα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιορίζουν σημαντικά  την πρόσληψη φυτικών ινών έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Διατροφή και ψυχική υγεία

Η διατροφή εκτός από τη σωματική επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία. Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει ορισμένους διατροφικούς παράγοντες συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Για παράδειγμα τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νευρώνων. Τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι  τα λιπαρά ψάρια όπως πχ η ρέγγα, ο σολομός και το σκουμπρί.

Το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12 βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Βρίσκονται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τον κρόκο του αυγού, τους ηλιόσπορους και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι βιταμίνες  A, C και Ε μειώνουν το άγχος, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη συγκέντρωση. Τροφές πλούσιες στις συγκεκριμένες βιταμίνες είναι οι φράουλες, τα κεράσια, το λάχανο, τα αμύγδαλα,το συκώτι κτλ.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, τα φασόλια, ο τόνος, η γαλοπούλα κτλ διατηρούν τα επίπεδα της σεροτονίνης υψηλά και ρυθμίζουν τη διάθεση.

Με βάση τα παραπάνω εύκολα διαπιστώνουμε πως η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και τη διασφάλιση της ψυχικής μας υγείας.

Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί αναμφισβήτητα  τον ιδανικότερο τύπο διατροφής σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Καθώς συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται :

  1. στη μεγάλη πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά,δημητριακά, όσπρια, ελαιόλαδο)
  2. στη μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών (γιαούρτι, τυρί), ψαρικών, πουλερικών και κόκκινου κρασιού
  3. στη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Πρόκειται για μια  ισορροπημένη διατροφή πλήρη σε θρεπτικά συστατικά , μέταλλα και βιταμίνες, ικανή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων όλων των ηλικιών προάγοντας την υγεία και την ευεξία.