Οι ιατρικές βδέλλες  (Hirudo Medicinalis) μέχρι τον περασμένο αιώνα αποτελούσαν μία από τις δημοφιλέστερες θεραπείες για ένα πλήθος ασθενειών. Η σύγχρονη ιατρική παρά τα άλματα που έχει σημειώσει, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα αυτής της θεραπευτικής μεθόδου, η οποία αρχίζει να χρησιμοποιείται από ολοένα και περισσότερους γιατρούς ανά τον κόσμο. Οι ιατρικές βδέλλες που χρησιμοποιούνται εκτρέφονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό και προέρχονται από εγκεκριμένα εκτροφεία αφού πρώτα περάσουν από αυστηρούς ελέγχους και πιστοποιηθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Μπορεί να είναι κάπως ανατριχιαστικό το γεγονός πως αυτά τα μικρά υδρόβια ζώα ουσιαστικά τοποθετούνται πάνω στο σώμα και ρουφούν το αίμα αλλά όταν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από αυτή τη διαδικασία, τότε ίσως η ιδέα να μη φαντάζει τόσο αποκρουστική.

 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι θεραπευτικές τους ιδιότητες οφείλονται στις ουσίες που συγκεντρώνονται στο σάλιο τους και κυρίως την ιρουδίνη, η οποία έχει αντιπηκτικές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες. Κατά την εφαρμογή, οι θεραπευτικές αυτές ουσίες εκκρίνονται από τους σιελογόνους αδένες της και εισέρχονται στον οργανισμό προσφέροντάς του ανακούφιση από την πάθηση που τον ταλαιπωρεί.

 

Οι ιατρικές βδέλλες μπορούν να καταστούν μια εξαίρετη εναλλακτική θεραπευτική λύση για :

  • αναπνευστικά προβλήματα όπως το βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η στηθάγχη και η απόφραξη των αρτηριών
  • γυναικολογικά προβλήματα όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση
  • δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση
  • στοματικά προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα και η χειλίτιδα
  • οφθαλμολογικά προβλήματα όπως το γλαύκωμα και ο καταρράκτης
  • αλλά και για πλήθος νευρολογικών, ηπατικών, μυοσκελετικών και μεταβολικών προβλημάτων.

 

Η θεραπεία με ιατρικές βδέλλες πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο γιατρό και αφού ο ασθενής έχει υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Η διάρκεια της θεραπείας αλλά και ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστεί εξαρτώνται από τη χρονιότητα της πάθησης, τη βαρύτητα και την συχνότητα των συμπτωμάτων.